Ситим тут не місце: 10 колоритних фуд-фестів в Україні




Справжнє свято шлунку допоможуть організувати десятки гастрономічних фестивалів, які регулярно проводяться в Україні. Але є серед них вузькопрофільні, присвячені одній страві або продукту. На наш погляд, вони найцікавіші. І хоча мова йде про українську кухню, деякі кулінарні витвори стануть для вас одкровенням. Повірте!

Свято Пампуха

Де: м. Львів
Коли: в січні

Рай для любителів пампушок. Їх тут море. У всякому разі, в центрі міста, де з такої нагоди влаштовуються святкові майданчики. Аромат випічки, щедро посипаної цукровою пудрою, просто витає в повітрі. І все це на тлі різдвяної атмосфери.

«Берлибашський бануш»

Де: с. Костилівка, Закарпатська область
Коли: в травні

Никита Сергеевич / facebook.com

Фестиваль присвячений головній страві традиційної гуцульської кухні — банушу. Ніколи не куштували? Ох, ви багато втратили! Бануш — це така густа каша з кукурудзяної муки на сметані з додаванням бринзи і/або шкварок. Пальчики оближеш! А Берлибашський він тому, що раніше село називалося Берлибаш.

Фестиваль ріплянки

Де: с. Колочава, Закарпатська область
Коли: в червні

Yana Horban / facebook.com

Абсолютна екзотика для більшості українців. Ріплянка являє собою картопляне пюре з кукурудзяним борошном. Її тушкують в печі або в чавунному казані на маленькому вогні, постійно помішуючи. Подають зі сметаною, бринзою або грибами в сметанному соусі. На фестивалі можна скуштувати кілька десятків різновидів ріплянки.

«КоропФест»

Де: м. Тернопіль
Коли: в липні

Як неважко здогадатися, фестиваль присвячений річковому коропу. Ніколи не куштували бургер з коропом? А коропа, квашеного в бочках? Тоді вам точно сюди! І хоча фестиваль позиціонується як рибний, м’ясних страв тут теж вистачає. А спеціально для гурманів — устриці і равлики.

«Бичковські голубці»

Де: смт Великий Бичків, Закарпатська область
Коли: в серпні

rakhivnews.in.ua

«Ліниві», розміром з мізинець, з солодкого перцю, з ковбасою, томатами, м’ясом страуса, з буряковим і виноградним листям — яких тільки голубців тут немає! Всього на фестивалі можна спробувати більше 30 видів цієї культової страви.

Фестиваль дерунів

Де: м. Коростень, Житомирська область
Коли: в другу суботу вересня

На фестивалі можна скуштувати різні види дерунів. Головна подія — кулінарний баттл на найсмачніші деруни. У дні фестивалю діє кулінарна школа дерунярства, де досвідчені кухарі навчають тонкощам приготування цієї нехитрої страви.

«Борщ-Їв»

Де: м. Борщів, Тернопільська область
Коли: у вересні

zz.te.ua

Традиційний фестиваль борщу проходить на центральній площі невеликого містечка Борщів. Що тут робити? Звичайно ж, їсти борщ, а також брати участь у розважальних програмах. Родзинка заходу — борщ, приготовлений на вогнищі в гігантському казані.

«Гуцульська бринза»

Де: м. Рахів, Закарпатська область
Коли: перший тиждень вересня

Гуцульська овеча бринза має специфічні характеристики, які залежать від природно-кліматичних умов місцевості. Це особливий продукт, рецепт приготування якого передається з покоління в покоління починаючи з XV століття. На фестивалі можна не тільки продегустувати різні варіації гуцульської бринзи, а й збагатитися культурно.

«Чудо з горщика»

Де: с. Тиманівка, Вінницька область
Коли: в жовтні

zruchno.com.ua

Фестиваль присвячений тиманівській каші. Це смачна і ситна страва, яка готується протягом 4–5 годин з квашеної капусти, пшоняної крупи і сметани, іноді з додаванням яєць. Місцева влада навіть вирішила просувати тиманівську кашу як об’єкт нематеріальної культурної спадщини.

Золотий гуляш

Де: с. Мужієво, Закарпатська область
Коли: в жовтні

tt.org.ua

Гуляш готується зі шматочків яловичини або телятини, картоплі, цибулі і перцю. І хоча це традиційна угорська страва, вона прекрасно прижилася і на Закарпатті. На фестивалі можна подивитися, як готується знаменитий гуляш, а також покуштувати всі можливі його варіації.


Сподобалось?
4
0