Шпундра — тільки для чоловіків
Не просто старовинна, а культова українська страва. Гаряча, чоловіча — тут вам і «кров», і м’ясо великими шматками. По-варварськи так.
І зараз попросив до столу
Латин Енеєвих бояр,
Пили горілку до ізволу
І їли бублики, кав’яр;
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками,
Потім до соку каплуни…
Впізнали класика? Ну звісно ж, це «Енеїда» Котляревського. Ось наскільки крута шпундра!
На жаль, в наш час її рідко зустрінеш навіть на святкових столах, хоча це дуже смачна і в той же час проста страва криваво-рубінового кольору.
Якщо коротко, це свинина в квасі, причому буряковому. Останній інгредієнт звучить як екзотика. Але стривайте закривати сторінку. «Заморочитись» доведеться зовсім трохи, проте результат буде приголомшливим.
- 500 г свинячої грудинки
- 1,5 ст. л. смальцю
- 500–750 г буряка
- 4–5 цибулин
- 1 склянка бурякового квасу (див. нижче)
- 1 ст. л. борошна
- 1 ст. л. зелені петрушки
- сіль, перець
1. Свинячу грудинку нарізати дрібними шматочками, обваляти в борошні, обсмажити в смальці з цибулею.
2. Закласти в каструлю, перемішати з нарізаним шматочками буряком, залити квасом, посолити і поперчити.
3. Тушкувати до готовності.
Що стосується «правильного» бурякового квасу, то навіть не будемо намагатися описати процес приготування. Все одно не будете робити. Занадто довго. Тому пропонуємо два спрощених способи на вибір — зовсім простий і більш просунутий:
1. Візьміть звичайний квас і змішайте з буряковим соком в співвідношенні 1:1. Усе!
2. Запечіть великий буряк в духовці, остудіть, зніміть шкірку, натріть на крупній тертці, злегка відіжміть, додайте 1 ст. л. оцту і залийте водою так, щоб вона покривала буряк. Залиште маринуватися на годину. Потім процідіть отриманий квас.