Кулінарний оргазм по-київськи: історія 3 фірмових страв




Запитайте першого зустрічного про головні гастрономічні символи Києва, і він/вона без особливих роздумів назве київський торт, котлету по-київськи і київську перепичку. Без цих культових страв Київ неможливий. А ось звідки вони взялися, мало хто знає. Настав час провести кулінарний лікнеп.

Котлета по-київськи

Хто ж не знає котлетку по-київськи? Обсмажене у фритюрі тонко відбите куряче філе з загорнутим всередині вершковим маслом і зеленню. При одній згадці про неї починають текти слинки. Версій походження котлети по-київськи існує безліч, і зрозуміти, яка з них справжня, не представляється можливим. З упевненістю можна сказати лише одне: «прообраз» знаменитої котлети прийшов в нашу кухню з французької, і спочатку називався «де-воляй».

svkus.com

У Києві першу таку котлету приготували в 1918 році під час правління гетьмана Скоропадського. Блюдо подавали в ресторані готелю «Континенталь», проте через складне економічне становище в країні воно не прижилося. Тріумфальне повернення відбулося лише в 1947 році, коли котлети по-київськи подавали на прийомі з нагоди повернення «партійної» делегації з Парижу. До речі, саме столичні кухарі придумали залишати в філе кісточку і надягати на неї паперову папільйотку, щоб було зручніше їсти.

Сьогодні котлети по-київськи входять до меню тисяч ресторанів по всьому світові. Начиняють їх не тільки вершковим маслом, але й шпинатом, сирами «Дорблю» і «Камамбер», грибами, цибулею, яблуками, чорносливом та навіть мигдальними пластівцями.

Київський торт

Як і у будь-якої знакової страви, у київського торта кілька версій походження. Згідно з «народною», він з’явився в 1956 році в результаті помилки співробітників кондитерської фабрики ім. К. Маркса (сьогодні — «Рошен»). Кондитери забули прибрати в холодильники яєчні білки для бісквіта, а коли ті засохли, приготували торт «з того, що було».

Згідно з офіційною, фабричною версією, торт з хрустких затверділих горіхово-білкових коржів з кремом є результатом кропіткої роботи кондитерів. Оригінальний рецепт вони винайшли в 1956 році, але запатентували тільки в 1973-му.

kovalenk_nastya / twitter.com

За роки, що минули з моменту виникнення київського торту, його рецепт неодноразово змінювався. Так, горіх кешью в складі замінили фундуком, а ось коржі виробляються все за тією ж оригінальною рецептурою 1956 року.

Що стосується візерунка, то раніше кожен кондитер прикрашав київський торт по-своєму. Як не дивно, єдиного стандарту не було. І в цьому була одна з фішок торта. Сьогодні малюнок універсальний — по ньому можна відрізнити підробку від оригіналу.

Київська перепічка

Столичний фастфуд №1 з’явився чотири десятиліття тому! У 1981 році на вулиці Леніна, 3А (сьогодні — Б. Хмельницького) відкрилося віконце з сосисками в тісті. По суті, блюдо являло собою популярну в радянських їдальнях сосиску, загорнуту в дріжджове тісто й обсмажену у фритюрі.

Злі язики подейкували, що торгове місце з’явилося як спосіб позбутися прострочених ковбасних виробів, які не були розпродані Центральним гастрономом, що займав той же будинок. Як би там не було, київська перепічка стала по-справжньому культовою — заклад займає 43 місце в рейтингу TripAdvisor, випереджаючи багато столичних ресторанів.

oddviser.com

Примітно, що простий пиріжок став своєрідним маркером інфляції: так, за радянських часів його ціна становила 22 копійки, у 2010 році — 4,5 гривні, в 2015 році — 8 гривень. Сьогодні перепічка обійдеться вже в 20 гривень. Поки що.

Прев’ю: Dasha Astafieva / youtube.com


Сподобалось?
2
0