Олдскульний український десерт, що тане в роті
Соложеник — з виду млинцевий пиріг із солодкою начинкою, покритий збитими білками. А за фактом, «повітряне» кулінарне диво, від якого ласуни будуть просто в захваті! Готується десерт досить швидко, а головне — просто. Спочатку випікаються тонкі млинці, які начиняються зазвичай яблуками і/або ягодами. Потім основу заливають меренгою і запікають до рум’яної скоринки. В Україні соложеники традиційно подавали до святкового столу.
gotovim_s_irinoi_khlebnikovoi / instagram.com
Десерт цей популярний і в інших європейських кухнях: польській, чеській, німецькій. Існує і полегшений варіант соложеника, без випікання млинців: всі компоненти змішують до однорідної маси, покривають збитими яєчними білками з цукром та відправляють в духовку. Але ми не шукаємо легких шляхів, тому ділимося класичним рецептом з яблуками.
Для млинців:
- 100 г пшеничного борошна вищого гатунку
- 225 мл молока
- 3 жовтки
- 30 г цукру
- 50 г вершкового масла
- 0,5 ч. л. солі
Для начинки:
- 4 яблука
- 50–70 г цукру
- 30 г вершкового масла
- кориця за смаком
Для меренги:
- 50 г цукру
- 2 білки
1. З’єднуємо жовтки, цукор і сіль. Збиваємо в світлу масу. Додаємо половину борошна і ретельно вимішуємо. Вливаємо половину молока і перемішуємо. Потім вводимо борошно, що залишилося. Знову змішуємо. Вливаємо другу частину молока і знову працюємо віночком. Вводимо розтоплене охолоджене вершкове масло і доводимо масу до однорідності.
2. На добре розігрітій сковороді смажимо млинці. Із вказаної кількості інгредієнтів має вийти 9 штук.
3. Очищаємо яблука від шкірки і насіння. Нарізаємо фрукти невеликими кубиками. У сковороді з товстим дном розтоплюємо вершкове масло. Висипаємо подрібнені яблука, цукор і корицю. Тушкуємо на слабкому вогні, постійно помішуючи. Яблука повинні стати м’якими і прозорими.
4. Приступаємо до приготування меренги. Збиваємо білки в стійку піну. Додаємо цукор і збиваємо до утворення глянцевих твердих піків.
5. Викладаємо перший млинець в змащену вершковим маслом форму для запікання, зверху — начинку. Аналогічно чинимо з іншими млинцями. На верхівку «піраміди» викладаємо меренгу, розрівнюємо рівним шаром, робимо піки.
6. Відправляємо наше блюдо в розігріту до 180 °C духовку. Час випікання — 20–25 хвилин, поки не підрум’яняться піки.