Ніжні картопляні лежні
Картопляні лежні являють собою різновид традиційних українських зраз, тільки у вигляді рулету або запіканки. Готують їх з різними начинками — від квашеної капусти до грибів і м’ясного фаршу. Своєю популярністю зрази, як згодом і лежні, зобов’язані міланській принцесі Боне Сфорца, яка, будучи дружиною великого князя литовського та короля польського Сигізмунда I Старого, навчила місцевих кухарів їх готувати.
Ну а ми ділимося з вами «класичним» рецептом приготування картопляних лежнів — з квашеною капустою і шкварками. Повірте, це дуже смачно, та до того ж просто: викласти начинку на основу з картопляного пюре, згорнути рулет, відправити в духовку, дочекатися, поки кухня наповниться апетитними ароматами, і можна «налітати»!
- 6 картоплин середнього розміру
- 200 г квашеної капусти
- 5 цибулин середнього розміру
- 4 яйця
- 60 г свинячого сала
- борошно
- соль
- вершкове масло (для змазування форми)
- сметана для подачі
1. Очищену від шкірки картоплю нарізаємо великими кубиками. Перекладаємо в каструлю і заливаємо водою. Вода має покривати овочі. Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, солимо і варимо до повної готовності. Приблизний час готування — 20–25 хвилин.
2. З звареної картоплі робимо пюре. Додаємо до нього сирі яйця і ретельно перемішуємо.
3. Подрібнену квашену капусту складаємо в сотейник з товстим дном. Ставимо ємність на повільний вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо, періодично помішуючи, 20–25 хвилин. Капуста має стати м’якою.
4. Чистимо і шаткуємо цибулю. Сало нарізаємо дрібними шматочками і розтоплюємо на гарячій пательні. Додаємо цибулю і смажимо до появи золотистого кольору.
5. Цибулю зі шкварками перекладаємо в сотейник з капустою. Солимо і добре перемішуємо.
6. Розкладений на рівній поверхні кухонний рушник присипаємо борошном. Викладаємо у вигляді прямокутника картопляне пюре. Середня висота шару — 1,5 см. Зверху викладаємо і розрівнюємо капусту з цибулею та шкварками.
7. За допомогою кухонного рушника звертаємо рулет. Переміщаємо на змащене маслом деко і відправляємо в розігріту до 180 °C духовку. Запікаємо до появи золотистої скоринки — приблизно 30 хвилин.
8. Перед подачею нарізаємо рулет порційними шматочками і поливаємо сметаною.