Нежирні пончики по-закарпатськи




Закарпатська кухня багата на екзотичні — як на слух, так і на смак — страви. Одне з таких кулінарних творінь в тутешніх місцях популярніше за самі вареники. Немислима справа!

Гомбовці, а саме так називається наша страва, формою нагадують пончики, ось тільки не обсмажуються в маслі, а готуються на пару або відварюються. Так як закарпатська кухня багато перейняла з угорської, не дивно, що назва страви має угорське коріння (gomboc, тобто «вареник»).

gastronomru / instagram.com

Традиційно гомбовці готують з картоплі, але частенько її замінюють сиром або тестом. В якості начинки зазвичай використовується слива (угорка) або леквар — закарпатське сливове повидло. Є у гамбовців і своя особливість — після приготування їх обсипають підсмаженими сухарями. Заінтриговані? Ще б пак!

  • 10–12 слив
  • 600 г сиру
  • 100 г манки
  • 2 яйця
  • 150 г вершкового масла
  • 100 г сухарів
  • кориця
  • цукор
  • сіль

1. Змішуємо сир, манку, яйця, 1 ст. л. цукру і 1 ч. л. солі. Накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 30–40 хвилин.

2. Надрізаємо сливи і видаляємо кісточки, всипаємо в кожну ⅓ ч. л. цукру.

3. Ставимо велику каструлю з водою на вогонь. Додаємо щіпку солі.

4. Натираємо на крупній тертці булку, злегка підсушуємо в духовці. Розігріваємо на сковороді вершкове масло, в якому обсмажуємо власноруч приготовані сухарики.

5. Дістаємо тісто з холодильника. Відокремлюємо шматочок, розміром з великий волоський горіх. На долоні тісто треба сплюснути і по центру покласти сливу з цукром. Краї згорнути з усіх боків і зліпити разом.

6. Опускаємо наші «пончики» в киплячу воду. Злегка качніть їх, щоб не пристали до дна. Коли вони спливуть, варіть при помірному кипінні 3–4 хвилини.

7. Дістаємо готові гомбовці за допомогою шумівки, даємо стекти воді, після чого викладаємо на тарілку (по три штуки на порцію).

8. Поливаємо смаженими сухарями з маслом, посипаємо цукром і притрушуємо корицею. Подавати гомбовці гарячими.


Сподобалось?
5
0