Меживо з баклажанів — насолода з першого шматочка
Меживо — овочева закуска, для якої характерна присутність оцту. Назва походить від призабутого зараз українського слова «межений», тобто «маринований». Найчастіше меживо роблять з баклажанів. Важливу роль в цій страві грають томати, які прекрасно доповнюють м’ясистість «синеньких». В результаті такого тандему виходить чудова страва, яка як благородне вино після «витримки» стає тільки смачнішою.
- 6 великих баклажанів
- 4 великих стиглих томата
- 3 середні цибулини
- 2 ст. л. яблучного оцту
- 1 ст. л. цукру
- сіль і чорний перець за смаком
- рослинна олія
1. Баклажани нарізаємо тонкими кружальцями. Щоб прибрати гіркоту, солимо пузатий овоч і залишаємо так на 20–30 хвилин.
2. Тим часом томати розрізаємо навпіл і обсмажуємо на середньому вогні в рослинній олії до м’якості, не даючи їм розвалитися.
3. Перекладаємо томати на тарілку. Коли вони охолонуть — перетираємо через сито i додаємо оцет, цукор, сіль і перець.
4. Дрібно нарізаємо цибулю і обсмажуємо на олії до золотистого кольору на середньому вогні.
5. Промиваємо «синенькі» під проточною водою, обсушуємо паперовими рушниками, перчимо.
6. У великій сковороді розігріваємо олію і на середньому вогні обсмажуємо баклажани з обох боків до золотистого кольору.
7. Викладаємо баклажани і цибулю в невелику каструлю з товстим дном шарами, заливаємо томатним пюре і ставимо на середній вогонь. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо під кришкою протягом 10–15 хвилин.
Перед подачею страву слід остудити. А ще краще дати їй настоятися кілька годин.