Горіхові коржики з вином «по-гетьманськи»
Батуринські коржики — дуже смачний і ароматний десерт до чаю або кави. Готується хрустка випічка легко і просто, чим і підкуповує. Пікантності рум’яному десерту надає біле вино, яке тонкою ниткою пронизує всі інгредієнти. Як неважко здогадатися, батьківщиною коржиків є знамените місто Батурин — колись резиденція українських гетьманів. Щоправда, до наших коржиків вони не мають ніякого відношення. Втім, хтозна?
- 6 яєць
- 3,5 склянки борошна
- 1,5 склянки будь-яких очищених горіхів
- 0,5 склянки цукру
- 2 ст. л. сухого білого вина
- 0,5 склянки сметани
- 200 г вершкового масла
1. Три яйця зварити вкруту, остудити, вийняти жовтки. Тепер ці три жовтки потрібно розтерти з двома сирими жовтками. Далі додати сметану, розм’якшене вершкове масло, частину цукру і вино. Все це розтерти до однорідної маси.
2. Невеликими порціями вмішати просіяне борошно. Потім додати частину горіхів (заздалегідь подрібнених). І все ще раз ретельно розтерти.
3. Тісто розкачати в пласт товщиною 1 см, видавити склянкою кружальця. Накрити деко пергаментом, який бажано змастити вершковим маслом. Викласти майбутні коржики.
4. Змастіть кожен коржик сирим жовтком, посипте горіхами і цукром. Випікати до готовності на 180 °C.