Чудо-йогурт з вершин Карпатських гір
Всі знають, що таке йогурт. Але не всі знають, що в Україні є свій, «фірмовий» йогурт, який називається гуслянка. Його авторство належить гуцулам, тому гуслянку нерідко називають гуцульським йогуртом. Рецепт відомий з XIX століття. Щоправда, наш йогурт дещо відрізняється від традиційного — головним чином густотою (звідси і назва).
За чутками, цей ніжний кисломолочний продукт з вершково-молочним смаком зміцнює імунну систему, протистоїть різним хворобам, а також немало-небагато продовжує молодість. У всякому разі, так запевняють старожили Карпатських гір.
«Зимове молоко» — як прозвали гуслянку самі гуцули за тривале збереження — можна використовувати як десерт або доповнення до перших і основних страв. Обов’язково спробуйте гуслянку з мамалигою, вареною картоплею або борщем!
- 1 літр молока
- 1 ст. л. кислої сметани
1. Переливаємо молоко в каструлю, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
2. Охолоджуємо кип’ячене молоко до 35-40 °C.
3. Стінки глиняного глечика обмащуємо кислою сметаною.
4. Переливаємо тепле молоко в глечик.
5. Накриту чистим рушником ємність ставимо в тепле місце на 12 годин.
6. Після закінчення зазначеного часу відправляємо глечик в холодильник. Через 2–3 доби гуслянка готова до вживання.