Завиванці по-ужгородськи — м’ясний шедевр з глибини століть
Старовинна українська страва. Як не важко здогадатися, родом із Закарпаття. Раніше готувалася до великих свят або для важливих гостей. По суті, це м’ясні рулетики. «Що, рулєтікі?!» — вигукнув би зараз Ектор Хіменес-Браво. Але постривай кривити губи, колумбійський бог кулінарії. Наші рулетики — просто бомба!
Завиванці роблять не тільки з м’яса, але і, наприклад, з капусти. А фарширують їх всім, чого душа забажає. Головне, щоб все це можна було загорнути, адже «завиванець» означає саме цю дію. До речі, завиванцями у нас називають ще й печиво, в якому смужка тіста згортається з маком або корицею у вигляді спіралі. Але це вже інша історія.
Спочатку м’ясні завиванці начиняли пшоняною кашею з підсмаженою цибулею. Ми ж будемо використовувати шпик, солоний огірок і картоплю. Поїхали!
- 500 г м’якоті яловичини
- 100 г шпику
- 3 яйця
- 1 ст. л. смальцю
- 1 солоний огірок
- 1 велика картоплина
- 1 ст. л. зелені петрушки
- 1 ст. л. зелені кропу
- 2 ст. л. борошна
- сіль
- чорний мелений перець
1. З м’якоті задньої частини нарізати 4 плоских шматка завбільшки з долоню (можна використовувати напівфабрикати — антрекоти), очистити їх від плівок, відбити, посолити, посипати перцем, а потім на кожен шматок м’яса покласти по кілька часточок солоного огірка і крутого яйця, смужки шпику і нарізану соломкою в довжину сиру картоплю.
2. Все це загорнути рулетом, перев’язати ниткою, обмазати яйцем і запанірувати в борошні, обсмажити на великому вогні на смальці, перекласти в каструлю, залити окропом або бульйоном так, щоб вкривало м’ясо, і тушкувати до готовності.
3. Подавати на стіл з тушкованою або печеною картоплею, яку можна полити соусом, що утворився при тушкуванні завиванця.