Завиванці по-ужгородськи — м’ясний шедевр з глибини століть




Старовинна українська страва. Як не важко здогадатися, родом із Закарпаття. Раніше готувалася до великих свят або для важливих гостей. По суті, це м’ясні рулетики. «Що, рулєтікі?!» — вигукнув би зараз Ектор Хіменес-Браво. Але постривай кривити губи, колумбійський бог кулінарії. Наші рулетики — просто бомба!

beaddream.wordpress.com

Завиванці роблять не тільки з м’яса, але і, наприклад, з капусти. А фарширують їх всім, чого душа забажає. Головне, щоб все це можна було загорнути, адже «завиванець» означає саме цю дію. До речі, завиванцями у нас називають ще й печиво, в якому смужка тіста згортається з маком або корицею у вигляді спіралі. Але це вже інша історія.

Спочатку м’ясні завиванці начиняли пшоняною кашею з підсмаженою цибулею. Ми ж будемо використовувати шпик, солоний огірок і картоплю. Поїхали!

  • 500 г м’якоті яловичини
  • 100 г шпику
  • 3 яйця
  • 1 ст. л. смальцю
  • 1 солоний огірок
  • 1 велика картоплина
  • 1 ст. л. зелені петрушки
  • 1 ст. л. зелені кропу
  • 2 ст. л. борошна
  • сіль
  • чорний мелений перець

1. З м’якоті задньої частини нарізати 4 плоских шматка завбільшки з долоню (можна використовувати напівфабрикати — антрекоти), очистити їх від плівок, відбити, посолити, посипати перцем, а потім на кожен шматок м’яса покласти по кілька часточок солоного огірка і крутого яйця, смужки шпику і нарізану соломкою в довжину сиру картоплю.

2. Все це загорнути рулетом, перев’язати ниткою, обмазати яйцем і запанірувати в борошні, обсмажити на великому вогні на смальці, перекласти в каструлю, залити окропом або бульйоном так, щоб вкривало м’ясо, і тушкувати до готовності.

3. Подавати на стіл з тушкованою або печеною картоплею, яку можна полити соусом, що утворився при тушкуванні завиванця.


Сподобалось?
6
0