Смачні карпатські гречаники — приготують навіть «чайники»




Ця проста і смачна страва на основі гречки та м’ясного фаршу особливо популярна в Карпатах. На Лемківщині її готують приблизно з XI–XII століття. Саме тоді в Україні вперше з’явилася гречка. Однак є свої гречаники у французів, німців і навіть корейців. Страва являє собою обвалені в паніровці котлетки, хоча в старій українській кухні гречаниками також називали оладки, коржі і млинці з гречаного борошна, які потім начиняли фаршем.

foodandmood.com.ua

Основа гречаників може бути як м’ясною, так і овочевою, грибною та навіть сирною. Готуються вони максимально просто: відварену крупу змішують з м’ясним або печінковим фаршем в різних пропорціях, додають овочі, спеції, яйця. Подають з різними соусами — грибним, сметанним, томатним. Ми ж поділимося класичним рецептом приготування гречаників — з фаршу і гречаної каші.

  • 600 г м’ясного фаршу
  • 150 г гречаної крупи
  • 2 яйця
  • 2 цибулини
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 3 ст. л. сметани
  • борошно
  • рослинна олія
  • сіль
  • чорний мелений перець

1. Відварюємо в підсоленій воді гречку.

2. Змішуємо м’ясний фарш, охолоджену гречану кашу, яйця, сіль, чорний мелений перець і одну подрібнену цибулину. Ретельно вимішуємо.

3. У плоску тарілку насипаємо жменю борошна. Беремо столовою ложкою фарш і формуємо котлети.

4. Обвалені в борошні котлети обсмажуємо на олії до золотистої скоринки. Викладаємо гречаники на тарілку.

5. Нарізаємо другу цибулину кільцями. Обсмажуємо цибулю на рослинній олії. Лук має стати золотисто-прозорим.

6. Виливаємо в миску склянку холодної води. Додаємо томатну пасту і сметану. Перемішуємо.

7. Викладаємо гречаники в глибоку сковороду. Посипаємо смаженою цибулею і заливаємо томатно-сметанною масою.

8. Накриваємо ємність кришкою і ставимо на повільний вогонь. Тушкуємо 20–25 хвилин.


Сподобалось?
3
0