Смачні карпатські гречаники — приготують навіть «чайники»
Ця проста і смачна страва на основі гречки та м’ясного фаршу особливо популярна в Карпатах. На Лемківщині її готують приблизно з XI–XII століття. Саме тоді в Україні вперше з’явилася гречка. Однак є свої гречаники у французів, німців і навіть корейців. Страва являє собою обвалені в паніровці котлетки, хоча в старій українській кухні гречаниками також називали оладки, коржі і млинці з гречаного борошна, які потім начиняли фаршем.
Основа гречаників може бути як м’ясною, так і овочевою, грибною та навіть сирною. Готуються вони максимально просто: відварену крупу змішують з м’ясним або печінковим фаршем в різних пропорціях, додають овочі, спеції, яйця. Подають з різними соусами — грибним, сметанним, томатним. Ми ж поділимося класичним рецептом приготування гречаників — з фаршу і гречаної каші.
- 600 г м’ясного фаршу
- 150 г гречаної крупи
- 2 яйця
- 2 цибулини
- 2 ст. л. томатної пасти
- 3 ст. л. сметани
- борошно
- рослинна олія
- сіль
- чорний мелений перець
1. Відварюємо в підсоленій воді гречку.
2. Змішуємо м’ясний фарш, охолоджену гречану кашу, яйця, сіль, чорний мелений перець і одну подрібнену цибулину. Ретельно вимішуємо.
3. У плоску тарілку насипаємо жменю борошна. Беремо столовою ложкою фарш і формуємо котлети.
4. Обвалені в борошні котлети обсмажуємо на олії до золотистої скоринки. Викладаємо гречаники на тарілку.
5. Нарізаємо другу цибулину кільцями. Обсмажуємо цибулю на рослинній олії. Лук має стати золотисто-прозорим.
6. Виливаємо в миску склянку холодної води. Додаємо томатну пасту і сметану. Перемішуємо.
7. Викладаємо гречаники в глибоку сковороду. Посипаємо смаженою цибулею і заливаємо томатно-сметанною масою.
8. Накриваємо ємність кришкою і ставимо на повільний вогонь. Тушкуємо 20–25 хвилин.